Gratulationer till en 25-åring utan växtvärk

Idag, 15 mars, är det 25 år sedan datortillverkaren Symbolics registrerade domännamnet symbolics.com. Företaget var en spinoff från MIT’s laboratorium för artificiell intelligens, och deras idé var att bygga datorer särskilt anpassade för att köra programspråket Lisp – faktum är att varenda rad programkod i hela datorn från hårdvaran och upp var skriven i Lisp.

Men det är inte det som är remarkabelt. Det speciella är att symbolics.com var det första domännamnet under .com-toppdomänen. Och eftersom det fortfarande existerar – även om det sedan augusti i fjol ägs av ett investmentbolag – så är det också Internets äldsta domännamn.

DNS, det protokoll som möjliggör för dig att komma hit genom att skriva ”fordomsteknik.se” i din browser istället för ”74.200.243.251”, uppfanns 1983 för ett Internet som var otroligt olikt dagens. Idag går det inte att räkna antalet anslutna datorer – sannolikt handlar det om några hundra miljoner. 1983 var den summan cirka 200 stycken. För att slippa komma ihåg vilken siffra som motsvarar vilken dator hade man ett uppslagssystem bestående av en textfil, HOSTS.TXT, som radade upp dessa tvåhundra datorer, och som skickades runt mellan datorerna på nätterna för att få med uppdateringar.

Men redan på denna tid växte antalet datorer på Internet så fort att systemet började bli ohållbart, och man bestämde sig att lösa problemet en gång för alla med ett hierarkiskt men distribuerat system som skulle tåla en mycket stor tillväxt. Det utvecklades till DNS, Domain Name System. Det är ett elegant protokoll som överlevt Internetexplosionen kanske bättre än någon annan teknik på Internet, och det är nära nog oförändrat sedan dess – från symbolics.com till dagens 77 miljoner .com-adresser.

Jag slutar aldrig fascineras över vilket framsynt design DNS är. Att klara av att göra ett system som räcker in i en annan värld, en som ingen annan kunnat förutse, är otroligt. Grattis på kvartssekeldagen, DNS!

Published in: on 15 mars 2010 at 22:24  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://fordomsteknik.se/2010/03/15/gratulationer-till-en-25-aring-utan-vaxtvark/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: