Ståltusenfotingen och elefanten

Vi slår upp dagens Wired (nåja: vi följer RSS-flödet This Day In Tech) och konstaterar att idag, 31 mars, öppnar Schweberbahn Wuppertal, världens äldsta monorail. Den är inte den första, men det är den äldsta som fortfarande, 109 år senare, är i drift. Det är också en av de allra säkraste transportlederna i världen, ty trots att den idag fraktar 25 miljoner passagerare per år har det endast skett en enda olycka som lett till dödsoffer, och den skedde så sent som 1999. Däremot är det förmodligen den enda monorail som haft en olycka där en av de skadade var en elefant – mer om det senare.

Den vanliga, tvåspåriga järnvägen är i de allra flesta fall det effektivaste sättet att bygga en järnväg. Wuppertal har dock en speciell förutsättning: det är en väldigt långsträckt stad, eftersom den ligger i en dal med en flod i mitten. Denna flod, insåg den tyske industrialisten Friedrich Harkort, skulle vara perfekt att hänga upp en järnväg över. Redan 1824 hade han sett engelsmannen Henry Robinson Palmers demonstrationssystem av världens första, patenterade monorail. Detta system hade vagnar som hängde i par över en räls och drogs av hästar. Harkort ville bygga en sådan linje från Ruhr till Wupperdalen för att låta de växande städerna där få tillgång till billigt kol – Wuppertal som stad grundades inte förrän 1929 av en sammanslagning av en mängd mindre städer.

Detta blev dock inte av, eftersom många landägare inte fått insyn i planerna och vägrade gå med på dem. Projektet skulle vila ända till 1880-talet innan det började projekteras på nytt. Det skedde inte utan motstånd den här gången heller. Religiösa grupper ansåg att projektet var sataniskt högfärdigt och retade Gud.

1901 kunde linjen öppna efter en investering av 16 miljoner Goldmark och användande av 19.200 ton järn. Den hade nu moderniserats från Palmers sadelväskliknande system till en konventionell elektrisk järnvägsvagn, som dock hänger från en enda skena. Första officiella demonstrationen skedde dock redan 24 oktober 1900 med Kejsar Wilhelm II, och den ”Kaiserwagen” han åkte i används fortfarande vid högtidliga tillfällen. 24 mars 1901 öppnades första sträckan, men den officiella invigningen skedde alltså på dagen 109 år sedan. Vagnarna gick ända till 1972, när de byttes ut till de som går idag.

Idag håller linjen på att renoveras och moderniseras, och planen är att vara klar 2011, då med ett förarlöst system. Så går en obruten linje från en hästdriven prototyp 1826 till ett helautomatiskt system nästan tvåhundra år senare.

Elefanten, då? Jo, hon hette Tuffi och var 1950 en del av ett reklamjippo, där hon skulle åka i stadens stolthet monorailbanan för att göra reklam för en cirkus. Den 21 juli klockan halv elva löste cirkusdirektören Franz Althoff fem biljetter till andra klass, baxade in den unga elefanten och inväntade avgång. Tuffi blev dock orolig när vagnen svängde ut över floden, och flydde rakt ut genom väggen och ner i floden. Hon ådrog sig dock endast mildare skador, och avled inte förrän 1989.

Tuffi bestämmer sig för att sjöfart är en bättre idé

Så: Hatten av för världen äldsta ännu använda monoral, och den enda som transporterat elefanter. (Tack, Peter!)

PS. Pris för allra häftigaste monorail går dock till gyromonorailsystemet, som utvecklades, oberoende av varandra, av Louis Brennan, August Scherl och Piotr Schilovski. Detta system löpte på en enda räls på marken och höll balansen medelst gyroskop. Låter det osannolikt? Det fanns långtgående planer på att bygga sådana system såväl i Indien (dagens Pakistan) som i Sovjet. Tänk er ett sovjetbyggt järnvägssystem som ser ut såhär:

Published in: on 31 mars 2010 at 21:26  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://fordomsteknik.se/2010/03/31/staltusenfotingen-och-elefanten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. Klart den skulle bli poppis i Soviet.. Le(a)nin’ into the curve.. liksom :-D
    /Rilleman

  2. Du lyckades hitta en bild på elefantflykten! Jag är imponerad av alla inblandade, från elefant över fotograf och arkivarie till den surfande bloggaren.

    • Det visade sig att det gjordes vykort! Om bilden är äkta eller fejkad på något sätt vågar jag inte vara säker på, men man kan anta att jippot bevakades av media.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: