Posttjänstemannen och ballongolyckan

Låt mig följa upp gårdagens ballongpost med en närliggande notis – en med en svensk koppling.

Japan var inte ensamma om att använda ballonger som vapen under andra världskriget. En inte okänd bild från attackerna mot London är de zeppelinliknande spärrballongerna, som hängde i vajrar med uppgiften att utgöra hinder för anfallande lågflygande flygplan. Redan 1937 hade britterna undersökt vad som skulle hända om en sådan spärrballong kom loss, och vilken skada den då kunde göra mot till exempel kraftledningar.

Natten till den 18 september 1940 skedde just detta: en plötslig vindby slet loss ett flertal ballonger och förde dem hela vägen över Nordsjön. I Sverige och Danmark trasslade vajrarna in sig kraftledningar, strömförsörjning till järnvägar, och antennen till Sveriges Radios internationella sändningar (är det till och med Motalamasterna vi pratar om? Någon som vet? [Uppdatering: det är sannolikt inte Motalamasterna, utan troligare sändaren i Höör som avses][Uppdatering 2014-10-08: Eller är det kanske Motalamasterna ändå? Se inläggets kommentarer.]).

(Tilläggas kan att det finns åtskilliga berättelser från den här tiden om brittiska spärrballonger som seglat fram över svensk mark. Eftersom de var mycket stora och var gjorda av prima tyg var det åtskilliga i vissa bygder som gick klädda i misstänkt lika jackor under krigsåren när tyg annars var strikt ransonerat)

När dessa rapporter återkom till britterna beordrade Churchill snabbt en utredning av hur ballonger med vajrar skulle kunna tänkas användas som vapen mot Tyskland. Flygvapnet var ointresserade, men flottan var positiva. Inte minst noterades att vindar i allmänhet, särskilt på hög höjd, oftast blåser österut, varför tyskarna inte kunde använda samma vapen för vedergällning.

Systemet, kallat Operation Overload, var väldigt rudimentärt jämfört med det japanska: det handlade helt enkelt om en ballong med en lång vajer i. Från september 1941 och fram till september 1944 skickades en mängd ballonger iväg från Landguard Fort, Suffolk. Även britternas system hade tveksam verkan, men tycks ha åstadkommit en del skogsbränder i norra Tyskland. Dess största vinst – förutom att ha kortslutit och förstört ett kraftverk i närheten av Leipzig – tycks ha varit att lägga större press på det tyska flygvapnet.

Men även här finns en svensk koppling. Natten till den 20 januari 1944 slog en ballong ut belysningssystemet på en järnväg utanför Laholm, vilket ledde till en tågkollision där en posttjänsteman miste livet.

Published in: on 15 maj 2010 at 16:15  Comments (6)  

The URI to TrackBack this entry is: https://fordomsteknik.se/2010/05/15/posttjanstemannen-och-ballongolyckan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

 1. Nu är jag ute på hal is, men jag har för mig att motalasändaren var menad för inrikes sändningar. Jag tror att sändaren i Höör är mer misstänkt i det här fallet.

  ÖVer huvud taget är jag fascinerad över det tidiga nittonhundratalets radioteknik. Det verkar ha varit väldigt mycket gissningar och experiment för att få fram fungerande saker.

  • Tackar för det. Det kommer definitivt komma inlägg om tidig radioteknik här framöver.

 2. Tack för ännu ett underhållande och informativt inlägg! Såsom jourhavande MÖP är det min plikt att knyta an till historien om kortslutande krigföring med några moderna rön.

  Ryktet förtäljer att det för några årtionden sedan genomfördes ett robotprov på en amerikansk flygbas. Det är något oklart vilken typ av vapen det handlar om men uppenbarligen hade den en noskon eller airframe av kolfiber, som när detta utspelas var något nytt och häftigt som INTE fanns på Biltema. Efter detonation av stridsspetsen förvandlades delar av kolfiberlaminatet till ett yvigt och svävande moln av tunna kolfiberfilament som sakta och vackert drev med vinden rakt in i det lokala ställverket. Effekten var enligt utsago ”inspirerande” så till den milda grad att detta givit upphov till en helt ny familj av stridsspetsar, med enda uppgift att just stänga ner fiendens eldistribution under tiden det tar att för hand röja ett helt ställverk från snåriga spindeltrådar. Avgjort snällare än att spränga skiten i luften. ”Prank Warfare”?

  http://www.fas.org/man/dod-101/sys/dumb/blu-114.htm

  • Klart intressant sida – synd att de inte hade några filmer!

 3. Vad gäller den skadade radiomasten så är både de engelska och svenska källor jag funnit överens om att det var masten i Motala som skadades. Lokaltidningar över hela landet rapporterar om strömavbrott, ”försvunna” hönsgårdar, bortryckta träd osv, som resultat av de ”invaderande” c:a 120 spärrballongernas framfart.

  • Ytterst intressant! Tack för klargörandet!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: