Lika som bär I: Volvo S60 vs. Jaguar XJS

Jag tänkte starta en ny liten inläggsserie under namnet Lika som bär. Den grundar sig dels i sådana där associationer man ibland gör när man ser någonting i ögonvrån som man tycker sig ha sett förr, och dels på att mina inlägg här har en tendens att ta timmavis att forska ihop och bli motsvarande  voluminösa. Så varsågoda: en lite enklare serie.

Låt oss gå ut lite lätt (läs: med någonting ganska vanligt) och börja med någonting som stört mig sedan 1998, nämligen Volvos nuvarande designlinje. Framför allt bakpartiet. För visst är till exempel Volvo S60

en flagrant kopia av Jaguar XJS?

Bakljusen och bakflygelns linje till dem från taket är en nästan pinsam kopia. Hur kom de undan med det?

Å andra sidan har Volvo en god tradition av att följa andras designtrender – redan designutropstecknet Carioca var en ganska oblyg kopia av Chrysler Airflow (medan arvfienden Saab snarare kopierade Tatra, vilket på sätt och vis i sig beskriver hela skillnaden mellan Sveriges största bilmärken).

S80:s linjer kommer från konceptet Volvo ECC, som visades 1992, och som ritades av Peter Horbury. Man kan notera att Horbury nyligen återkom till Volvo efter att ha varit chefsdesigner för Ford America. På den posten efterträds han av Moray Callum, lillebror till Ian Callum, som numera är chefsdesigner för Jaguar. Allting hänger ihop, som ni ser.

Published in: on 20 maj 2010 at 21:11  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://fordomsteknik.se/2010/05/20/lika-som-bar-i-volvo-s60-vs-jaguar-xjs/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Själv har jag länge retat mig på hur lika bakpartierna är på Mercedes CLS och VW Passat Mk6.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: