CIA och den akustiska katten

Konstnärlig iscensättning av projektet

Krig har som bekant en tendens att skynda på viss teknologi, och det kalla kriget var inget undantag – det tog mänskligheten ända till månen. Men alla projekt nådde inte fullt så långt. Ett av de mer bizarra men mindre lyckade kallades Operation Acoustic Kitty.

60-talet var en gyllene tid för CIA. Rädslan för kommunismens utbredning gav dem enorm budget, vilket gav utrymme att ta ut svängarna rejält för forskning och utveckling. Man anlitade medier för att försöka läsa sovjetmedborgares tankar, man utförde projekt med LSD (”Det är strängt förbjudet att spetsa bålen på julfesten med LSD!”), och man planerade att ta livet av Fidel Castro med allt från exploderande cigarrer till förgiftade dykardräkter.

Och så, som sagt, Acoustic Kitty, som inleddes 1961. Ingen bryr sig ju om en katt som stryker omkring. Så vilket djur skulle kunna utgöra bättre grund för spionage? Varför inte låta katten smuggla med sig avlyssningsutrustning och smyga sig på skumma element? Sålunda tog man en katt, placerade den på operationsbordet och inplanterade ett batteri och en mikrofon i dess mage, samt en antenn i svansen. Så tränade man katten så gott man kunde för att gå åt rätt håll.

Alla som någonsin ägt en katt inser problemet: katter är svåra att träna. De tappar intresset, hittar någonting roligare, eller blir hungriga. Hungern verkar CIA ha försökt löst genom att på elektrisk väg försöka påverka kattens instinkter, men detaljerna är luddiga.

Efter fem års arbete och 15 miljoner dollar, var det till slut dags att testa projektet i praktiken. Man lastade in den cybernetiska katten och radiomottagare i en skåpbil på bästa spionvis och tog den till en byggnad på Wisconsin Avenue i Washington, D.C, där man visste att sovjetisk verksamhet pågick. Så släppte man ut katten ur bilen. Det arma djuret smet vidare över vägen och blev omedelbart överkört av en taxi.

Det fick luften att gå ur projektet. Man sände ut en CIA-medarbetare att så diskret som möjligt skopa upp dess sorgliga rester för att Sovjet inte skulle få reda på planerna. 1967 lades projektet slutligen ner. I slutrapporten anges att ”utvärderingen … övertygade oss om att programmet inte på praktiskt vis låter sig lånas till våra högt specialiserade behov.”

Operation Acoustic Kitty var hemligstämplat tills 2001, och delar av projektet förblir hemliga än idag.

Published in: on 22 maj 2010 at 00:05  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://fordomsteknik.se/2010/05/22/cia-och-den-akustiska-katten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: